Welkom bij
Vanuit het bestuur is het goede idee geopperd om iedere week een leuk spel te publiceren dat bij ons op de club is gespeeld. Ter lering ende vermaeck. Er zijn een aantal scribenten die u bij toerbeurt mee nemen naar de belevenissen op de Pijnackerse clubavond. Ondergetekende mag het spits afbijten en het geval wil dat er vorige week donderdag inderdaad een erg leuk spel langs kwam.
We spelen Cross imps. Wat u daarvan moet weten is dat dit op viertallen lijkt. Overslagen halen/weggeven is minder belangrijk dan het contract halen of down spelen. Manches en slems zijn nooit te versmaden en in Cross imps al helemaal niet.
Op de laatste tafel mogen we tegen Marc en Arjan en je raapt de volgende oosthand op.
Marc, die noord zit, opent met 1SA. Bij bridge is het de bedoeling om partner te helpen en tegelijk het de tegenstanders moeilijk te maken. Voor iedere speler, hoe sterk ook, is het lastig als de tegenpartij een volgbod doet na een 1SA opening. Voor iedere speler, hoe sterk ook, is het prettig als je weet welke kleur je partner heeft. Alle reden dus om 2♠ te volgen: lastig voor de tegenpartij en partner weet dat je een goede kaart in deze kleur hebt.
Arjan als zuid heeft het inderdaad lastig en biedt na ampele overwegingen 3♦ . Marc en Arjan spelen Lebensohl, met dit bod vertelt Arjan dat hij een aardige kaart heeft met een lange ♦-kleur. Een nuttige afspraak. Je kunt namelijk hiermee ook zwakke handen met een lange kleur bieden. Dan begin je met 2SA, je partner moet dan verplicht 3♣ bieden en jij kunt dan passen met een ♣-kleur, of je lange kleur bieden. Zo kun je dus zowel met zwakke als met goede handen bieden en je partner weet waar hij aan toe is.
Mijn maandagavondpartner Nel, die deze avond inviel, deed er met 3♠ nog eentje bij en ook Marc had het moeilijk, hij besloot tot 3SA. Iedereen blij en Marc moest aan de slag.
Het biedverloop leek er op te wijzen dat de tegenstanders veel (waarschijnlijk 6, maar misschien wel meer) ♦– slagen zouden halen en leider Marc heeft, gezien zijn 3SA bod, ongetwijfeld ♠-Heer. Met een ♠– start zijn ze dan al aardig onderweg naar 9 slagen. Ik had ook het gevoel dat het 3SA contract scherp was, met andere woorden, dat ze door ons tussenbieden wellicht met nét iets minder punten dan vereist in 3SA zaten. Extra belangrijk om geen slagen weg te geven.
Dat overwegende besloot ik niet met ♠ maar met mijn tweede kleur ♣ te starten. Wie weet komt partner ergens aan slag om door de ♠–Heer van Marc te spelen en wie weet krijgen we het contract dan eentje down.
Het effect was boven verwachting.Het hele spel lag namelijk zo
Mijn tweede kleur bleek de eerste kleur van partner te zijn en wij incasseerden de eerste 10 slagen! Eerst 5 ♣-slagen en toen 5 ♠– slagen. 6 down! Met een ♠– start maakt de leider 2 overslagen De start scheelde dus 8(!) slagen, een slok op een borrel.
Eigenlijk hebben Marc en Arjan dit spel goed geboden. Arjan had weliswaar maar 7 punten, daar tegenover stond wel een ACHTkaart ♦. Geen wonder dat hij er even over moest nadenken maar uiteindelijk wel zijn hand als een goede hand verkocht. Marc zat tegen ♦AHV aan te kijken en moest ook wel even nadenken. Maat geeft een goede kaart met ♦ aan, maar mist ♦AHV. Het was voor hen pure pech dat er een andere kleur lek was en dat wij het lek vonden.
De complete scorekaart op dit spel
Sinds de spellen met de computer worden geschud, zijn 7- of 8-kaarten normaal. Het komt vaak voor...
De vijfde competitieronde zit er al weer op. In het "Snel naar" deel staan linkjes naar de ...
Afgelopen zaterdag 8 maart was het zover. De eerste jubileum activiteit, de Pro-Am drive. De...