Skip to the main content

Een voordeeltje van transferbiedingen

Iedereen kent de Jacoby transfers na een opening van 1SA of 2SA. Ondanks de vele didactische minpunten die hieraan verbonden zijn, is dit zelfs onderdeel van beginnerscursussen. Het idee achter transferbiedingen is dat het contract gespeeld wordt door de sterke(re) hand. Eén voordeel is dat die hand verborgen blijft voor de tegenpartij. Een ander voordeel is dat de uitkomst naar de sterke hand toe komt in plaats van “door het sterk heen”. Een mooi voorbeeld van dit voordeeltje kwam voor op spel 3 van donderdag 18 februari.

Er zijn ook andere situaties waar je transfers zou kunnen toepassen. Zo wordt door topspelers vaak Transfer Walsh gespeeld na een opening van 1K. Preëmptieve transfers op drieniveau staan bekend onder de naam Verdi. Maar dit principe zou je kunnen uitbreiden naar alle zwakke openingen. Zo spelen Matthijs en ik een systeem waarbij alle zwakke openingen vanaf tweeniveau transfers zijn. Precies met de bedoeling om het contract in de sterke(re) hand te krijgen. Alle openingen op tweeniveau hebben ook sterke varianten; deze zijn van kracht als er niet wordt gepast op de relay van partner.

Op spel 3 opent Matthijs met 2R en dat belooft een zwak spel met minimaal een zeskaart harten, een semiforcing hand (8 à 9 speelslagen) met schoppen of een sterke SA. Mijn bod van 2SA belooft een hand met minimaal 15 punten en vraagt partner zijn hand nader te omschrijven. Met 3R geeft Matthijs een maximale zwakke twee (in harten) aan (3K zou een minimum aangeven). Ik kies nu voor 4H in plaats van 3SA omdat de klaverenstop wel eens mager zou kunnen zijn. Dat blijkt inderdaad het geval: bij alle anderen zit het contract in de zuidhand en doet de meest gekozen start met KV het contract meteen sneuvelen. In de noordhand is het contract echter onverliesbaar.
Het hele spel

Andere artikelen
Uitslag Ruitenboer voorronde PBC

Uitslag Ruitenboer voorronde PBC

De uitslag van de Ruitenboer voorronde vindt u hier. De boekjes met de uitleg van de spellen...

02/03/2021 - Technische Commissie
Partner / invaller gezocht Stepbridge

Partner / invaller gezocht Stepbridge

Via “praat mee! ” EN nu ook via telefoon of e-mail proberen wij het u makkelijker te maken om een...

25/02/2021 - Cynthia Leicester
Uitslagen alle Stepbridge clubdrives

Uitslagen alle Stepbridge clubdrives

De uitslagen van onze Stepbridge clubdrives tot nu toe Uitslag donderdag 4 maart Uitslag...

23/02/2021 - Gerard van den Beukel