Skip to the main content

Spel van de week: Bedremmeld naar huis

Je gaat bedremmeld met 2 flessen wijn naar huis, omdat je voorlaatste bent geworden met een resultaat dat maar beter onvermeld kan blijven. Toch was er één spel, spel 2, waarop we een volle top haalden en met plezier terugkijken. Het is spel 2 en wij zitten NZ.
We spelen 5 kaart hoog voor beginners, met enkele modificaties, zo je wilt vereenvoudigingen. Hieronder het hele spel:

 

Oost past en partner, An, zuid opent met 1♣︎ (12-19HP), gealerteerd, geen 4 kaart hoog en kan een 2 kaart zijn. Overigens is een 2 kaart zeer uitzonderlijk, je hebt dan namelijk altijd een 2344, van links naar rechts klaveren, ruiten, harten schoppen, verdeling en géén 15-17HP, dus 12-14 of 18-19. West volgt met 1♠︎.
Wat moet ik nu bieden, ik heb een 6 kaart ruiten en 7HP (AHxxxx) en singleton schoppen, de kleur van de tegenpartij? Laten we de opties eens nalopen.
De opties zijn pas, klaveren, ruiten en doublet.

Pas is passief. In het moderne bridge wordt, zeker op een club als PBC, agressief geboden. Valt dus af. Twee klaveren? Valt af, want partner kan 2 of 3 kaart hebben. Wij spelen inverted minor, zodat dit bod hier zonder meer afvalt. Doublet? Doublet zou negatief zijn, 8+ en 4 kaart harten. Valt dus ook af. Ruiten? Ruiten lijkt de enige optie.
Wat betekent 2♦︎? Volgens Berry 10+ (het systeem dat meeste recreatiebridgers spelen), 5+ kaart of volgens van Start tot Finish (STtF) 8-11HP, 5+ kaart. Wij spelen volgens Berry, het bod valt dan ook af. Voor de ‘jongeren’ onder ons, nu doceren we standaard hoog van de Bond, daarvoor Berry, eerst 4 later 5 kaart en daarvoor Sint/Schipperheijn, die een reeks handzame pockets met als titel Van Start tot Finish schreven. Speel je van STtF, kan je met deze mooie 7 punter en een singleton 2♦︎ bieden.
Maar wij kunnen dus geen 2♦︎ bieden!
Er zullen ook paren zijn die na opening partner en volgbod linker tegenstander partner wel 2♦︎ bieden omdat zij hebben afgesproken dat een dergelijk bod 5-11HP, 6 kaart of mooie 5 kaart belooft (negatief vrij bod). Ik speel dat niet met An, te complex.

Allemaal leuk en aardig maar wat moet ik nu bieden? Wat heeft partner? Probeer eens een voorstelling te maken van de hand van je partner.
Laten we beginnen wat partner niet heeft, een vijfkaart hoog en verdeelde hand met 15-17 punten (verdeelde handen met 12-14 en 18-19 zijn niet uitgesloten). Natuurlijk kan partner maximaal 4 harten en/of zelfs 4 schoppen hebben, maar in de harten hebben wij geen fit (OW hier wel) en met schoppen tegen wil je best de bieding opdrijven en gedoubleerd tegenspelen, toch?

Is het dan zinvol te passen? Neen laten we maar druk op de ketel zetten en 3♦︎ bieden! Wij spelen dat als een 6 kaart en niet onbemiddeld. Na jou komt dan natuurlijk 3♠︎, steun in kleur partner. Partner gaat dan in de denktank en legt na verloop van tijd (verrassend) het biedkaartje van 5♦︎ neer. Ze heeft 16 honneurpunten, met enige overdrijving 20 fitpunten, 4 ruiten mee en ze rekent op 6 ruiten bij mij, ze is kort in de hoge kleuren, harten A klein, 2 kleine schoppen en heeft 3 topslagen in de klaveren. Mooi verantwoord bod.
Neem je dat uit met 5♠︎ of pas je in de overtuiging het contract kwetsbaar minstens 1 down sukkelt? Drie paren nemen (terecht) uit en worden gedoubleerd (ook terecht), want NZ hebben een fit (speel doublet voor straf vanaf 3 niveau, mits je een fit hebt) en de meerderheid van punten!
Eén paar mag 5♠︎ zelfs ongedoubleerd spelen, 4 paren mogen 2 of 3 schoppen spelen. De biedverlopen worden helaas niet vermeld (toch jammer), maar NZ moeten na afloop wel op hun hoofd krabben, want één ding is zeker Noord heeft in alle gevallen gevolgd met een ruitenbod.

Het afspelen is kinderspel. Je maakt plus 1.

Wat leren we hieruit?
• Ten eerste zet druk op de tegenpartij, maar houd je aan de biedafspraken (je systeem) en blijf logisch denken;
• Ten tweede maak je zoals ik hier een sprong, bedenk dan dat als je partner 10 of meer punten had gehad hij/zij op 2 niveau ♦︎ had geboden, dus spreek af dat een sprong in een kleur een 6 kaart is en dat je niet onbemiddeld bent;
• Als je zoals ik hier een nieuwe kleur introduceert op 3 niveau belooft dat in elk geval een gezonde 6 kaart of een sterke 5 kaart;
• Hetzelfde geldt voor de openaar. Wees blij met een partner die biedt in de kleur waar je zelf een vierkaart hebt;
• Waardeer je hand op basis van het aantal slagen. Je hebt 4 ruiten mee en minstens 4, hoogst waarschijnlijk 5 slagen in klaveren en harten aas. Je hebt dus (tezamen) 6(5) ruitenslagen, 5(4) klaveren slagen en 1 harten, dus 10-12 slagen;
• Tel niet alleen de honneurpunten maar ook de fitpunten.

 

Andere artikelen
Viertallen in het nieuwe seizoen

Viertallen in het nieuwe seizoen

Het komend seizoen zal er ook weer een externe viertallen competitie in het district Delft zijn. In...

05/09/2024 - Technische Commissie
Spel van de week: Stuntverdediging tijdens kroegentocht

Spel van de week: Stuntverdediging tijdens kroegentocht

De kroegentocht is weer gespeeld. Wat een prachtige dag was het, het weer kon bijna niet beter en...

02/09/2024 - Gerard van den Beukel
Marjan en Henk winnen de kroegentocht

Marjan en Henk winnen de kroegentocht

Marjan Smit en Henk Werkman zijn de glorieuze winnaars geworden van de 20e Pijnackerse...

01/09/2024 - organisatieteam kroegentocht