Skip to the main content

Horror bridge in de NBB viertallen

Afgelopen zaterdag was de laatste ronde voor ons PBC2 team bij de bondsviertallen. Ons gelegenheidsteam heeft boven verwachting gepresteerd, we misten op een haar na de achtste finales en mochten zaterdag proberen onze hoge klassering (3e) in het troosttoernooi zo goed mogelijk te verdedigen. Dat wij het zo goed deden was vooral te danken aan ons ankerpaar Klaas en Jos dat gedurende de gehele competitie geweldig scoorde.

Zelf fungeerde ik als gelegenheids nevenpaar afwisselend met Pieter Hilferink en John Pouwels.  Uit de set van afgelopen zaterdag presenteer ik u drie griezelige spellen. Voor de mensen die slecht tegen horror verhalen kunnen, het loopt uiteindelijk goed af.

Het eerste horror spel is uit onze laatste wedstrijd. Deze wonnen we uiteindelijk met (afgerond) 12-8, maar daar zag het vanuit ons gezichtspunt niet echt naar uit.

U heeft deze hand

en de tegenstanders bieden als volgt : Links 1♠  – Rechts 2♥ (gealerteerd, betekenis minstens 5-kaart ♦ (!) en 10 punten of meer) , Links 2♠ -Rechts Azen vragen – Links 0 of 3 azen (van de 5, ♠H telt als aas) ,  – Rechts 7SA

Dank u wel! Nu mag je starten. Je ziet de bui al hangen. Het lijkt er op dat partner niets en dat meneer rechts een ♦-trein van hier tot Tokyo heeft. Onze ♠-Vrouw zit ook nog eens voor de ♠-bieder. Hier worden we niet vrolijk van.  Bij de start probeer je je voor te stellen waar onze leider de slagen vandaan gaat halen. Stel dat hij inderdaad veel ♦ heeft, maar dat deze trein niet loopt, omdat partner mogelijk iets van B in vieren heeft. Dan zal de leider gaan overschakelen op ♠. Je ziet aan je kaart dat dat wel eens zou kunnen werken voor de leider. Om die reden start ik ♠8. Als de leider de ♠ snit nodig heeft, gaat hij deze zeker niet in slag 1 al proberen.

De volgende dummy komt op tafel

Leider pakt meteen het Aas en waar je al bang voor was, gebeurt, er volgt een ♦-optocht en partner stopt hem niet, hij loopt 3x bij met resp de 7 de B en de 8, daarna gooit hij ♠6 af. Mogelijk wil partner John mij helpen en probeert hij iets over te brengen met de volgorde waarin hij de ♦ speelt. Probeer hij te zeggen dat hij ♠B heeft? Maar hij kan niet weten dat ik de V heb, dus waarom zou hij dat dan willen seinen? Probeert hij wellicht te vertellen dat hij iets in ♥ heeft? Zou ook kunnen. Of probeert hij gewoon leider wat zand in de ogen te strooien? Geen idee, maar ik kan wel tellen dat leider 7  ♦-slagen gaat maken,  ♠AH, ♥A en hij zal ongetwijfeld ook ♣AH hebben. Dat maakt 12. Waar komt dan de 13de vandaan? Eén ding is zeker, als ik dit fout doe, dan wordt het duur. Stel ik gooi mijn ♥ weg en leider heeft de V? Pijnlijk. Stel ik gooi te veel ♠ weg en leider incasseert ze allemaal? Stel ik gooi ♣ weg en leider blijkt daar lengte in te hebben? Vreselijk! Enfin, ik deed dit dus verkeerd, gooide te veel ♣ weg en leider maakte zijn 13de slag met een klein klavertje, de 2!. Het hele spel

Pijnlijk! In viertallen een groot slem laten maken dat er niet in zit. Je voelt je op dat moment echt alsof je onder diezelfde trein van hier tot Tokyo hebt gelegen en dat je hopeloos achter staat. Op dat moment wisten we nog niet dat Jos en Klaas hier het veel kansrijkere 7♦ hebben geboden en gemaakt. Had ik al verteld dat Jos en Klaas erg goed hebben gespeeld deze competitie?

Achteraf terugkijkend denk ik dat zowel John als ik het veel beter hadden kunnen doen. Door de volgorde waarop John de ♦ speelde, moet ik er maar op vertrouwen dat hij iets in ♥ en/of ♠ heeft. Ik moet dus gewoon op mijn ♣ blijven zitten John had bij de eerste keer dat hij niet kon bekennen in ♦ het beste ♥V kunnen weggooien, dan ga ik wel snappen dat hij daar een hele serie in heeft en was het ondubbelzinnig duidelijk geweest wat er aan de hand was.

Als je in viertallen een dergelijke beroerde score hebt, dan wil je maar één ding en dat is punten terugverdienen. Desnoods trek je ze uit de stoeptegels, maar punten zullen er komen. Die kans kwam al snel, 2 spellen later. Je hebt nu deze hand en je partner opent 1SA.

Zeven punten, veel te weinig voor 3SA maar wel een leuke vijfkaart ♦.  Stel dat partner ♦H heeft en de kleur loopt een beetje, dan heb je zo 9 slagen. Bovendien hebben we, laten we eerlijk zijn, nog wel iets te goed van die ♦ kleur. Dus, hup, meteen 3SA geboden en er het beste van hopen. De hele hand

De ♥ liggen wijd open, maar gelukkig werd er ♠ gestart en John tikte snel 9 slagen bij elkaar. Klaas en Jos boden en maakten 2♥  dus zo verdienden we 11 imps. Eigenlijk dankzij die ramp op 7SA! Want zonder die ramp zou ik mogelijk niet 3SA geboden hebben. Zo zie je maar.

Het laatste spel uit dit artikel komt uit de tweede wedstrijd. Deze wonnen we ruim met 17-3 (de eerste verloren we helaas met 4-16 overigens). Dit is eigenlijk het engste spel, want dit had behoorlijk verkeerd kunnen aflopen. Dit is echt zo’n spel waar je als gelegenheidspaar probeert in het hoofd van je partner te kruipen. Je kunt namelijk heel goed een systeem afspreken en oefenen, maar er komen altijd situaties voorbij waarbij er ook een een stukje “gevoel”/ “taxatie” komt kijken. Zitten je partner en jij dan op één golflengte dan gaat dat prima, maar zo niet…. berg je dan maar. Dit is wat er gebeurde, je krijgt weer een aardige hand in handen. O ja, je bent kwetsbaar en de tegenpartij niet.

Links opent 1♦, gealerteerd en uitgelegd als “vanaf 3 kaart”. John past en rechts biedt 2♣. Nu gaat de gevoel/taxatie meter werken. Tegenstanders hebben een 2-over-1 biedverloop, zij hebben de meerderheid aan punten. Nu kwetsbaar in de bieding komen kan wel eens gevaarlijk zijn, maar ja, ik heb een mooie hand. Ik bied toch maar 2♥, partner zal wel begrijpen dat ik niet zozeer punten als wel een gekke verdeling heb. Meneer links paste als een haas. Mijn gevoel/taxatie zei me dat hij waarschijnlijk flink tegenzat in ♥ en handenwrijvend de gebeurtenissen afwachtte. Nu geef ik u de hand van John

Ook bij John gaat de gevoel/taxatiemeter werken. “Partner volgt kwetsbaar 2♥ terwijl de tegenstanders een 2-over-1 biedverloop hebben. Ik heb gewoon een mooie hand met 2 azen. Ik vertrouw partner (trust your partner), die heeft vast een mooie hand, ik bied 2♠.”

Rechts past. Nu weer over naar mij. Het duurde even voordat John 2♠ bood. Mijn gevoel werd slechter en slechter, John heeft mogelijk geen ♥ en probeert de zaak te redden. Weet je wat? Ik pas! Zolang de tegenstanders ons niet doubleren, kunnen we de schade mogelijk beperken. Meneer links doubleerde (dank!!), John paste, meneer rechts paste. Dit leek me toch te gek te worden, wie weet kunnen we 3♦ spelen, de openaar heeft er tenslotte maar drie beloofd. Links doubleerde mijn 3♦ NIET (joepie!) en John corrigeerde naar 3♥. Dit werd gretig door de tegenstanders gedoubleerd. Het hele spel laat zien dat 3♥  niet down kan en een lekker hapje voor ons werd. Maar wat als ze 2♠ niet gedoubleerd hadden, dan zaten we vandaag nóg in deze 4-0 fit te harken. Zo zie je maar, de fraaiste scores bereik je niet met goed bridge, maar vooral door langs de afgrond te scheren.

Uiteindelijk waren onze scores genoeg voor een 4de (van de 23) plaats in de troostronde.

 

Andere artikelen
Tussenstanden club- en slemkampioenschappen

Tussenstanden club- en slemkampioenschappen

Het seizoen is al weer een paar maanden verder, er zijn weer een aantal competitieronden beëindigd,...

22/03/2024 - Webredactie
Spel van de week: Tweede Divisie Paren

Spel van de week: Tweede Divisie Paren

Zo, dat was het eerste weekeinde van de parenwedstrijd in de tweede divisie. Ik moet zeggen dat het...

13/03/2024 - Leo van Leeuwen
Roparun drive brengt fraaie 2.200 Euro op.

Roparun drive brengt fraaie 2.200 Euro op.

Zondagmiddag 10 maart, een goed gevuld Denksporthuis, waar 45 paren zich verzamelden voor de...

11/03/2024 - Gerard van den Beukel