Skip to the main content

Spel van de week: 4th of July

Soms krijg je kaarten dat je denkt: hoe gaat het bieden verlopen en waar gaat het eindigen? Gaat het ontsporen?

Spel 2

Dat is natuurlijk het geval als je een dichte 8-kaart harten krijgt 1-8-2-2 verdeling krijgt (1-8-2-2), niet kwetsbaar tegen wel kwetsbaar. 4 openen doe je met een zwakkere kaart. Deze kaart vond ik dus te sterk om 4 te openen, dus ik opende 1. Leo en ik spelen overigens Namyats. Dan belooft een 4 opening 8 slagen in met een aas erbij.

Links biedt 4 (daar begint het hoge bieden), partner past en rechts biedt na enig denken 4SA. Ik bied snel 5 en rechts biedt vol overtuiging 6. Leo biedt nu 7 en rechts biedt 7. Hoog bieden, maar is het bieden ontspoord? Al snel blijkt dat 7 het perfecte contract is. Mooi geboden door de tegenpartij!

Het bieden en het spel:

Achteraf aan de bar is uiteraard nog de discussie of je deze hand met 4 moet openen. Als je de hand wel met 4 opent, volgt uiteraard 4 en dan moet partner gelijk 6 (!) bieden om alle biedruimte voor de tegenpartij weg te nemen. Dan wordt het lastig(er) om 7 te bereiken. 3 paren hebben dit mooie contract geboden. Bravo!

Spel 7

Een ander bijzonder spel: je krijgt een 1-6-6-0 verdeling (1-6-6-0). Het liefst heb je dan veel punten. Op donderdag 4 juli kreeg ik maar 3 punten: V en B.

Zoals gezegd, je verwacht met een dergelijke hand dat het bieden snel hoog gaat en soms ontspoort. Links past, partner biedt 1 en rechts biedt 2. Er zijn nu vier biedopties: (1) Pas; (2) Doublet; (3) 2; (4) 2. Pas liet ik afvallen, want je hebt potentieel veel slagen in je hand. Doublet viel ook af, omdat het daarna moeilijk wordt om je hand te omschrijven. 2 viel af omdat je in paren liever 2 biedt en bovendien je de mogelijkheid houdt om later nog te bieden. Kortom: ik bood 2. Volgens het systeem, dat ik met Leo speel, belooft dit een 5+-kaart en 8-11 punten.

Het bieden gaat verder: links biedt 2SA (punten en een -stop); partner biedt pas; en rechts biedt 3. Dat is mooi, nu kan ik mijn op 3 niveau noemen. Rechts biedt 4 en partner biedt doublet. Dat is een strafdoublet. Dat moet je in beginsel respecteren, maar nu heb je met de 6-6 verdeling een hand zonder verdediging, dus je biedt 4 (en je hoopt maar dat het bieden niet gaat ontsporen, of is het al ontspoord?) Partner biedt 5; de tegenpartij biedt niet meer en je mag aan de bak, waarschijnlijk in een te hoog contract.

Het hele biedverloop:

Zuid komt met A uit en speelt na. Leo heeft (zoals altijd) een mooie kaart.

In het afspel moet je aftroeven, om de – kaart te ontwikkelen. Of je kunt afgaan op een volledige cross-ruff (3 keer   troeven, aas, klaveren heer en 6 slagen met oost). Misschien dat het dan lukt om 11 slagen te maken. Als de 4-2 zitten én de 3-1, dan wordt het lastig om je contract te maken. Je troeft 2 keer ♥ met 7 en H. Je ziet dus dat gelukkig de 3-3 zitten. En daarna kom je er achter dat de ook nog 2-2 zitten. Ik maak 5 plus 1.

Een keer is 5 gedoubleerd en gemaakt (de top), en 2 keer is 4 gemaakt, ook omdat de 3-3 zitten.

Andere artikelen
Spel van de week: Kroegentocht Delft

Spel van de week: Kroegentocht Delft

Kent u die van die geweldig gezellige kroegentocht in het zonnetje met een drankje erbij? Nou dat...

26/06/2024 - Leo van Leeuwen
Dick en Gerard gaan ook op herhaling

Dick en Gerard gaan ook op herhaling

Dick Brus en Gerard van den Beukel leggen ook in het seizoen 2023-2024 beslag op de donderdagbeker....

22/06/2024 - Uw correspondent in het DSH
Niek en Paul dinsdag kampioenen

Niek en Paul dinsdag kampioenen

Niek Haket en Paul Baan schrijven het clubkampioenschap op de dinsdag op hun naam. Dat was zeker...

18/06/2024 - Uw correspondent in het DSH