Skip to the main content

Spel van de week: Kroegentocht Delft

Kent u die van die geweldig gezellige kroegentocht in het zonnetje met een drankje erbij? Nou dat was afgelopen zaterdag in Delft en die duurde precies 3 spellen te lang. Ik zal u zo het een ander vertellen over die eerste 27 spellen. Maar eerst ter verificatie een plaatje van de stand na 24 spellen.

Niet gek toch?

Maar ik loop op de zaken vooruit, want voor het zover was gebeurde er nogal wat. Zal ik me richten op de beslissingen die verkeerd uitpakten, of heeft u liever de succesverhalen. Die “foute” beslissingen heb ik al met Roel doorgesproken, dus u moet het doen met de geslaagde beslissingen. De complete spellen aan het eind van dit verslag.

SPEL 5
U heeft deze 17-punter ♠ AH7 , ♥ B9876 , ♦ H74 , ♣ AV
• Mogelijkheid 1: met een slechte 5-kaart ♥ opent u 1SA.
• Mogelijkheid 2: u opent 1♥ en herbiedt 2SA omdat u het een mooie hand vindt.

In de praktijk opent Roel 1♥ en geef ik met 3♥ een pruthand aan, maar wel met ♥-steun.
Roel biedt toch maar 4♥ en ziet in de dummy: ♠ 984 , ♥ AT532 , ♦ 62 , ♣ B96
Het zit goed en de ♠-verliezer gaat weg op ♣B: ruim 88%.

SPEL 6
Even later heeft u ♠ VB8754 , ♥ HV5 , ♦ AH , ♣ 32 en na een pas van rechts opent u 1♠.
Links verrast met een doublet en partner steunt naar 2♠ en rechts past. Overdenkingen: Links heeft nogal wat punten en wil straks vast nog wel 3iets bieden. Ik tel daarentegen, mijn partner op een ♠-honneur inschattend, misschien wel 9 slagen. Ik kijk naar de kwetsbaarheid, wij niet en zij wel, en bied meteen maar 3♠. Partner: ♠ H963 , ♥ 842 , ♦ 973 , ♣ VB9. Links heeft alles en kan niet voorkomen dat de tweede ♥-verliezer op ♣V weggaat: ruim 73%.

Het spel golft daarna wat op en neer qua scores, zo neem ik heel goed de downslag niet mee tegen 5♥, zodat de leider alsnog contract gaat ☹. De 3SA contracten, altijd goed scorend in een kroegentocht pakken wonderwel goed uit. Als wij spelen een slag meer maken en als de tegenpartij 3SA speelt ook een slag meer maken. En dan . .

SPEL 16
U heeft ♠ H4 , ♥ AV5 , ♦ 87 , ♣ HVB764 en partner opent 1♠. Dat ziet er goed uit. Helaas gooit rechts roet in het eten en volgt 3♦. Tja, wat te doen? Hiervoor heb ik al gezegd dat 3SA toch wel favoriet is, maar die ♦ dan? Ik besluit eerst maar eens te doubleren, zodat mijn partner weet dat ik wat heb. Links vertrouwt zijn partner niet en biedt 3♥. Nu volgt PAS PAS en mag ik weer nadenken. Veel ♠-punten/lengte heeft mijn partner niet, gezien mijn ♠H en zijn pas. De ontbrekende ♥-punten zullen wel links zitten en rechts enige ♦-punten. Waar heeft-ie dan op geopend? Ik hoop op ♣A en een ♦-dekking en bied dan maar 3SA.
Dat mag ik spelen met de volgende dummy: ♠ ABT93 , ♥ 972 , ♦ V43 , ♣ A8.
U ziet dat de ♦-dekking wat mager is, maar gelukkig start links met ♥3 in mijn ♥AV-vork.
U telt nu 6♣ -, 2 ♥- en 2 ♠-slagen dus 3SA gaat +1. Nou eerst maar eens spelen en dat betekent de ♣-kleur afdraaien, waarop rechts drie ♦ en een ♠ laat gaat en links denkt dat er wel een ♥ en twee ♠ wegkunnen. Ik gooi in de dummy alle ♦ en een ♥ weg. Er ontbreken nu nog drie ♠ en op ♠H bekent rechts niet meer. Ik eindig met vier overslagen: ruim 84%.
Geluk moet je afdwingen, toch?

Dan een tafel waarin de tegenpartij in de manche komt 4♥, en dat scoort nooit goed in een kroegentocht . Het volgende spel maar een beetje aanzetten.

SPEL 22
U heeft ♠ HB7 , ♥ B93 , ♦ V97 , ♣ V974 en rechts van u opent 1♦. Gelukkig niet moeilijk, een PAS ligt zo op tafel. Links biedt 2♠ (sterk met een 6-kaart) en partner komt er nu in met 3♥, weliswaar niet kwetsbaar maar toch. Rechts 4♦, ik pas, links 5♦, partner past, rechts ook. Zij zijn kwetsbaar, dus ik vind dat ik er maar een doublet aan moet hangen voor de heilige +200. Dat op zich zou al 70% gescoord hebben, maar de leider gaat van de weeromstuit wel 2 down, dus +500: 98%.

De volgende tafel spelen we twee manches down, goed voor 90% en 88%. Daarna in het favoriete 3SA contract een paar overslagen te veel, 86% en wij mogen 2♥ spelen terwijl het 4♠ is voor de tegenpartij, 91%. We hebben nu 4 kroegen en 24 spellen gespeeld en ik moet toegeven dat het niet echt verkeerd gaat. De voorsprong bedraagt ruim 1%, niet veel overigens met 3,33% per spel te verdienen, op een achtervolgende groep van zes paren.

Maar, de Tour de France begint volgende week, er is nog een klimmetje aan het eind. Dat wordt werken. Eerste stukje gaat stijl bergop en elf slagen in de schoppenmanche met twee vaste verliezers scoort helaas net onder het midden. Het vlakt gelukkig wat af en de tegenpartij verzuimt, natuurlijk door briljant tegenspel, een manche binnen te halen. Vervolgens haalt Roel als een van de weinigen wel twee overslagen in 3SA en na de bocht doemt de finish al op. Nog drie spellen te gaan met een kasseienstrook bergop. Ik raak de weg kwijt in een lastige 3♠ en ga maar liefst 4 down terwijl het best wel contract had gemogen: 3%. Ai, even doorbijten. Een momentje van onoplettendheid en we geven tegen 3SA een overslag weg, dat scoort 15%. In de volle sprint naar de finish krijgen we in de mêlee een schouderduw en vallen met nog geen 30% terug naar plaats zeven. Nee serieus, dat was even slikken.

Maar het zonnetje scheen nog steeds en er was nog wat te drinken en het was nog steeds een gezellige dag. Een zevende plaats van de 144 deelnemende paren is toch niet echt slecht? Trouwens, ook onze clubgenoten Joke Brok, Peer Relou, Jos Streng, Koos van de Meer, Henk den Boer en Pieter Hilferink eindigen nog in de bovenste helft van het veld. Jan van Die, Co Zwetsloot, Fred Buitendijk, Hans Nijssen en Anneke Gelderland bijna, maar nog wel bij de eerste 90. Excuses voor de overige deelnemende clubgenoten, van wie ik de naam niet heb gezien in de uitslag.

Bent u geïnteresseerd geraakt in het spelen van een bridgekroegentocht? Er is een zo mogelijk nog gezelligere dag gepland op zaterdag 31 augustus in Pijnacker. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er nog enige plekken vrij zijn, dus aarzel niet.

 

Links naar de uitslag:

 

Andere artikelen
Spel van de week: 4th of July

Spel van de week: 4th of July

Soms krijg je kaarten dat je denkt: hoe gaat het bieden verlopen en waar gaat het eindigen? Gaat...

09/07/2024 - Roel Wilms
Dick en Gerard gaan ook op herhaling

Dick en Gerard gaan ook op herhaling

Dick Brus en Gerard van den Beukel leggen ook in het seizoen 2023-2024 beslag op de donderdagbeker....

22/06/2024 - Uw correspondent in het DSH
Niek en Paul dinsdag kampioenen

Niek en Paul dinsdag kampioenen

Niek Haket en Paul Baan schrijven het clubkampioenschap op de dinsdag op hun naam. Dat was zeker...

18/06/2024 - Uw correspondent in het DSH